Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus rhamnosus je druh bakterie mléčného kvašení podporující dobrý stav střevní mikroflóry. Jedná se o jednu z nejlépe prozkoumaných přátelských bakterií lidského střeva. Některé kmeny tohoto druhu jsou řazeny mezi probiotika, která se prodávají ve formě doplňků stravy. Tento druh může být rovněž přidáván do mléčných výrobků – hraje klíčovou roli při zrání sýra (zvýrazňuje chuť). Obecně brání přemnožení škodlivých bakterií ve střevech, pomáhá při průjmech (i jako prevence během cestování) a obnovuje mikroflóru po léčbě antibiotiky. Podporuje celkovou imunitu organismu a chrání jej proti infekcím. Má výjimečnou schopnost potlačovat některé alergické reakce, a dokonce bojovat se stresem tím, že snižuje hladinu stresových hormonů v mozku. Dle výzkumů má tato bakterie protizánětlivou aktivitu, kterou je možné využít při léčbě kožních onemocnění, jako je ekzém, akné, atopická dermatitida a další. Nejsou záznamy o tom, že by užívání L. rhamnosus mělo nepříznivé účinky na lidské zdraví.