Laktóza (Saccharum lactis)
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Lactose
Laktóza je složený mléčný cukr, který má podobu bílého krystalického prášku, dobře rozpustného ve vodě. Řadí se mezi disacharidy, tzn., že je složena ze dvou druhů cukru. Skládá se z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly galaktózy. Zatímco tyto jednotlivé cukry jsou pro lidský organismus dobře stravitelné, nedá se to samé říci o laktóze jako celku. Mléko, od kterého je odvozen název laktózy, jí může obsahovat 2-8 % v závislosti na druhu mléka (kravské, kozí, ovčí). Laktóza je obsažena i mateřském mléku savců. Např. mateřské mléko člověka obsahuje poměrně velké množství laktózy z důvodu rychlejšího vývoje nervové soustavy u dítěte, zatímco mléko kravské zase obsahuje více vápníku z důvodu potřeby pevné kostry telete. V organismu se laktóza, pomocí enzymu laktázy, štěpí na jednotlivé cukry.
Tento enzym se tvoří v tenkém střevě a u některých jedinců se nemusí vytvořit v dostatečném množství, což pak způsobuje nesnášenlivost (intoleranci) laktózy. Laktóza, která se nerozštěpí, zůstává v trávicím traktu nestrávená a způsobuje zdravotní problémy (nadýmání, průjem, žaludeční potíže). Intolerance na laktózu není totéž co alergie na bílkovinu kravského mléka! Při intoleranci na laktózu není nutné vyřadit z jídelníčku všechny mléčné výrobky. Vhodné jsou v tomto směru výrobky z kysaného mléka (tvaroh, jogurt), kde už laktózu odbouraly bakterie. Laktóza je také zdrojem energie, prebiotikum, obsahuje zdravý esenciální cukr galaktózu, a proto slouží k výrobě mnoha potravinových doplňků. Laktóza je také široce rozšířená v kosmetice. Používá se zde pro své hydratační (zvlhčující) účinky. Najdeme ji v mnoha přípravcích péče o tělo, pleť i vlasy.