Lazucha hrachonosná (Caulerpa Lentillifera)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: lazucha, umi-budō, mořské hrozny, mořský plevel, zelený kaviár, ar-arosep, arosep, latô, ararosip, ararusip, lelato, latok, sabah, seagrapes
Lazucha hrachonosná je druh zelených řas z čeledi lazuchovitých (Caulerpaceae) dorůstající délky 1-5 m. Jedná se o jednobuněčný organismus. Tato jedlá, měkká řasa s jemnou strukturou podobající se hroznu má asi 20 mm dlouhé, vztyčené větve. Pěstuje se v teplých, mělkých lagunách, kde je klidná voda, objevuje se i na korálových útesech a skalách nebo na písečném či bahnitém mořském dně. Tento druh řasy nepřežije ve sladké vodě. Lazucha hrachonosná roste hlavně na Filipínách a tamějším ostrově Cebu, v Malajsii, Thajsku, Vietnamu či na japonském ostrově Okinawa. Je bohatá především na jód, indolový alkaloid caulerpin, proteiny, lipidy, vlákninu, sacharidy, celou řadu vitaminů například vitamin A a C, minerálů a stopových prvků - draslík, sodík, vápník, hořčík, železo a zinek. V lazuše obsažený toxický seskviterpen caulerpenyn může způsobovat ospalost, slabost, třes, závratě. Proto je důležité vybírat kvalitní řasy, ověřovat jejich původ a konzumovat je pořádně očištěné. Dobře proprané řasy je nutné skladovat v chladničce.
Lazucha hrachonosná je vysoce výživnou řasou s významným použitím pro člověka. Řasy z tohoto rodu lze konzumovat za syrova s octem, například ve formě salátu. Oblíbenou delikatesou je hlavně v Japonsku a na Filipínách. Používá se také k přípravě sushi. Lazucha je nápomocná při rekonvalescenci po prodělání náročných onemocnění, jako další řasy dokáže snižovat zatížení organismu po ozáření či vlivem chemických látek. Rovněž harmonizuje krevní tlak (snižuje vysoký), předchází infarktu a dokonce eliminuje rakovinné buňky. Kvůli obsahu jódu je přínosná lidem, kteří mají problémy se štítnou žlázou. V těhotenství je užívání lazuchy nutné konzultovat s lékařem.