Lilek brambor (Solanum tuberosum)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: brambor obecný, brambora
Lilek brambor je hlíznatá rostlina z čeledi lilkovitých, pěstovaná jako významná zemědělská plodina. Má hranatou, bohatě rozvětvenou lodyhou s lichozpeřenými, mírně ochlupenými listy. Nať dorůstá do výšky 1 m, květy jsou bílé, růžové nebo nafialovělé, plody jsou žlutozelené bobule. Používanou částí rostliny jsou podzemní hlízy různého tvaru, nejčastěji žluté, hnědé nebo červené. Lilek brambor pochází z horských oblastí Jižní Ameriky, odkud byl dovezen do Evropy. Není náročný na klimatické podmínky ani půdu. V současnosti patří mezi nejrozšířenější zemědělské plodiny, jeho hlízy jsou důležitou potravinou, krmivem i průmyslovou surovinou.
Brambory obsahují přibližně 24 % sušiny, z toho zhruba 75 % tvoří škrob (amylosa a amylopektin) Dále obsahují bílkoviny a vlákninu, významné množství vitaminu C, vitaminy B1, B2 a B6, z minerálních látek pak hořčík, draslík, železo, zinek, vápník, chrom a mnoho dalších. V evropských zemích tvoří brambory a výrobky z nich významnou část kalorického příjmu. Prospěšnou částí stravy jsou díky obsahu draslíku a hořčíku, ale i vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci trávení. Šťáva z brambor se užívá jako prostředek proti překyselení žaludku. Brambory jsou také surovinou pro výrobu škrobu a etanolu pro potravinářské či průmyslové použití. Bramborový škrob má široké využití jako bezlepkové zahušťovadlo v potravinářství i při běžném vaření. Uplatnění mají brambory také v kosmetice. Díky regeneračním účinkům jsou bramborová šťáva a krémy s jejím obsahem vhodné na ošetření rozpraskané pokožky rukou. Bramborový škrob zase slouží v kosmetice jako součást dětských zásypů a mastí, zmírňuje podráždění svědivé pokožky. Protože lehce lepí, je výborným pojivem, přidává se proto někdy i do deodorantů nebo jiných produktů, kde ustaluje esenciální oleje. Celá rostlina, kromě jedlých hlíz, obsahuje jedovatou látku solanin. Ten může být obsažen i v hlízách - jejich zelených částích a klíčcích.