Linalool

Linalool je molekula, která je přirozeně přítomna téměř ve všech éterických olejích, ve více či méně silné koncentraci. Je bezbarvá, má jemný, čerstvý, květinový zápach podobný konvalinkám. Řadí se do skupiny monoterpenových alkoholů (prchavý, nenasycený prvek, složený z uhlíku a vodíku). Linalool je přítomný v mnoha květinách a koření. Pokrývá cca 30 % složení levandulového éterického oleje. Dalšími jeho zdroji jsou koriandr, bazalka, petitgrain, tymián thymol, tymián linalool, neroli, tymián thujanol, bergamot, šalvěj muškátová, kardamom, ylang-ylang, majoránka, geránium, rozmarýn. Linalool se může kromě získávání z přírodních zdrojů také vyrábět čistě synteticky. Izolovaný linalool má řadu prospěšných vlastností, podporuje psychickou pohodu a odbourává stresy, navozuje pocit relaxace, působí jako analgetikum, protizánětlivý prostředek a lokální anestetikum, má antibakteriální a antimykotické schopnosti. V kosmetice má funkci maskujícího vonného agenta, překrývá typické pachy některých surovin užitých v produktech a má deodorační vlastnosti. Linalool se řadí mezi alergeny, protože může u citlivých osob po oxidaci se vzduchem vyvolat známky podráždění.

Produkty, ve kterých Linalool najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: