Linalool

  • Skupina: Výborné
  • Další názvy: linalol, linalyl alkohol, β-linalool, p-linalool, linalylalkohol, linaloyloxid

Linalool je přirozeně přítomen téměř ve všech éterických olejích, ve více či méně silné koncentraci. Je bezbarvý, má jemný, čerstvý, květinový zápach podobný konvalinkám. Pokrývá cca 30 % složení levandulového éterického oleje. Dalšími jeho zdroji jsou koriandr, bazalka, petitgrain, tymián thymol, tymián linalool, neroli, tymián thujanol, bergamot, šalvěj muškátová, kardamom, ylang-ylang, majoránka, geránium, rozmarýn. Linalool se může kromě získávání z přírodních zdrojů také vyrábět čistě synteticky. 

Ve složení certifikované přírodní a bio kosmetiky se s touto látkou setkáte nejčastěji na konci INCI, kde figuruje jako přirozená součást některého esenciálního oleje. V seznamu ingrediencí musí být přítomnost této složky, z důvodu možného alergenního potenciálu u citlivějších osob, zaznamenána v případě, že její koncentrace překračuje 0,001 % v přípravcích, které se neoplachují a 0,01 % v přípravcích, které se oplachují [1]

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009R1223&from=CS


Produkty, ve kterých Linalool najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: