Lipase
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Lipáza
Lipase je enzym, který se přirozeně vyskytuje v těle. Slouží k hydrolýze (štěpení) tuků v potravě, aby následně mohly být absorbovány ve střevech. Lipase je produkována ve slinivce břišní, ústech a žaludku. Vyskytuje se i v rostlinách, zvířatech, bakteriích a plísních. Průmyslově se lipase získává submerzní fermentací bakterií a po extrakci se čistí, homogenizuje a krystalizuje. Většina lidí produkuje dostatek pankreatické lipázy, ale lidé s cystickou fibrózou, Crohnovou chorobu a celiakií nemusí mít tohoto enzymu dost, aby dostali potřebnou výživu z potravy. Pro schopnost štěpení tuků se lipáza přidává i do doplňků stravy napomáhající trávení. Lipasa se široce používá jako přídavek do pracích prostředků – dobře čistí a změkčuje tkaniny. Studie dokazují, že lipase má nízký dopad na životní prostředí a žádná zdravotní rizika.