Listoklasec černý (Phyllostachys nigra)

Listoklasec černý je vytrvalý bambus z čeledi lipnicovitých s kmínky vysokými 4-10 m, které jsou zpočátku zelené, později se pak zbarvují do téměř černého odstínu. Ze stonků vyrůstají tenké zelené podlouhlé listy. Listoklasec černý původně pochází z oblasti východní Číny, Indie a Japonska, ale v dnešní době je rozšířen v teplém podnebném pásu po celém světě. Je to rostlina s velmi širokými možnostmi využití.

Mladé výhonky listoklasce černého jsou jedlé. Různé části rostliny se využívají v tradiční čínské medicíně. Listy obsahují celulózu, lignany, organické kyseliny a další látky a mají antioxidační účinky. V léčitelství se listy ve formě odvaru nebo prášku užívají proti horečce a potížích s trávicím traktem, např. při zánětu žaludku, problémech se žlučníkem, žaludečních vředech či zvracení, dále při vysokém krevním tlaku. Šťáva lisovaná z mladých stonků se užívá při léčbě respiračních onemocnění k odstranění hlenů při vlhkém kašli a proti horečce. Kromě toho je listoklasec doporučován jako sedativum při úzkosti a nespavosti. Kromě léčebných účelů má tento druh bambusu i další možnosti využití, a to např. při výrobě nábytku, nástrojů či jako stavební materiál. Někdy se pěstuje také jako dekorativní rostlina v parcích a zahradách. Extrakt z listoklasce má uplatnění také jako součást nejrůznějších kosmetických produktů, a to kvůli antioxidačním a zklidňujícím účinkům a obsahu oxidu křemičitého, který podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, a přispívá tak k pružnosti pleti.

Produkty, ve kterých Listoklasec černý (Phyllostachys nigra) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: