Lithospermum erythrorhizon

Lithospermum erythrorhizon je vytrvalá bylina z čeledi brutnákovitých. Má přímé, okolo 0,5 m vysoké stonky s vejčitými až kopinatými listy. Kvete od června, vrcholová květenství jsou tvořena drobnými pětičetnými bílými kvítky. Kořeny mají tmavé červené zbarvení. Tato rostlina se vyskytuje ve východní Asii, v Japonsku, Číně a Koreji. Roste na travnatých horských svazích.

Kořeny rostliny Lithospermum erythrorhizon jsou používány v tradiční čínské medicíně při podráždění kůže a k léčbě poranění pokožky a různých kožních onemocnění, vyrážek, popálenin, zánětů, ekzémů, hemoroidů i rakoviny kůže. Kořen obsahuje látku shikonin, u které byly prokázány antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Předmětem vědeckých studií je rovněž jeho protinádorové působení či možnosti využití při léčbě alergických onemocnění. Extrakt z kořene Lithospermum erythrorhizon má uplatnění v kosmetice jako součást produktů péče o pleť. Obsažené látky působí proti oxidačnímu stresu, mají protizánětlivé účinky a pomáhají chránit pleť před působením UV záření i dehydratací, čím příznivě ovlivňují stav pokožky a chrání ji před předčasným stárnutím. Díky antibakteriálním účinkům je vhodný i při akné. Červenofialový pigment obsažený v kořenech se v minulosti používal k barvení textilu.

Produkty, ve kterých Lithospermum erythrorhizon najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: