Lopuch větší (arcticum lappa)

Lopuch větší je dvouletá mohutná bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), jejíž silný kořen sahá do hloubky až 70 cm. Plodem jsou nažky s krátkým pápěřím, které dosahují délky až 7 mm. Roste v Evropě, Asii, Africe a Americe. Je jednou z největších bylin, které rostou v našich končinách od nížin až po hory. Vyskytuje se většinou u plotů, na okrajích cest, polí a na rumištích jako plevel. Lopuch obsahuje polysacharidy, inulin, protein, glykosid arkciín, silice, kyselinu palmitovou a stearovou, slizovité látky, třísloviny, hořčiny, bílkoviny, živice, tuky, sulfáty a fosfáty vápníku, draslíku a hořčíku a kyselinu askorbovou. Z chemického a farmakologického hlediska je však doposud prozkoumán poměrně málo. Používá se v kuchyni, léčitelství i kosmetice. V kuchyni se používají jeho mladé výhonky, řapíky a kořen. Listy jsou pro kuchyňské použití příliš hořké. Výhonky a řapíky se konzumují jako zelenina za syrova nebo se vaří jako chřest. Dřeň má jemnou oříškovou chuť a je považována za delikatesu. Kořeny se také dají konzumovat za syrova, častěji se však vaří či pečou. Vzhledem k nedostatku informací ohledně toxicity se nedoporučuje používat jej v těhotenství.

V léčitelství se používá hlavně kořen rostliny, ze kterého se připravuje nálev nebo čaj. Lopuch působí příznivě při poruchách trávicího traktu a celkově posiluje odolnost organismu. Doporučuje se při tzv. jarní únavě. Má diuretické účinky, používá se při zvýšeném zadržování vody v těle. Pomáhá při cukrovce, chorobách jater, žlučníku a ledvin. Zlepšuje zažívání a pomáhá proti žaludečním vředům. Z lopuchu se připravuje olej (oleum bardanae), který se používá v kosmetice jako podpůrný prostředek pro růst vlasů, který ovšem také brání jejich vypadávání. Pomáhá rovněž při nadměrné tvorbě kožního mazu. Výtažek z lopuchu zlepšuje léčbu ekzémů, mykóz, vyrážek, zánětů a špatně hojících se ran.

Produkty, ve kterých Lopuch větší (arcticum lappa) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: