Lubenice obecná (Citrullus lanatus)

Lubenice obecná je jednoletá, hustě ochlupená rostlina, jejíž výhonky dosahují až 250 cm. Patří do čeledi tykvovité a pochází z Jižní Afriky. Listy jsou střídavé, řapíkaté, šedozelené a čepel listu je vejčitá až trojúhelníkovitá s 5-7 laloky. Kvete v období od ledna do dubna světle žlutými květy. Plody jsou kulaté nebo vejcovité, zelené nebo žluté. Dužina plodu je měkká, vodnatá, červená, žlutá nebo bílá, uvnitř jsou bílé nebo černé semena, záleží na odrůdě melounu. Ze semen vodního melounu se za studena z jader lisuje a používá se také v potravinářském průmyslu. Má velmi dobrou nutriční hodnotu, najdeme v něm vitamin C a B2, minerály, riboflavin, tuky, sacharidy a bílkoviny. Semena celkově obsahují 50 % oleje a 35 % bílkovin. Melounový olej se skládá převážně z nenasycených mastných kyselin. Jedná se o esenciální mastné kyseliny, linoleovou, palmitovou a olejovou.

V kosmetickém průmyslu se používá buď olej nebo extrakt z melounu. Extrakt se přidává jako zjemňující a parfemační složka do produktů osobní hygieny. Melounový olej se získává nejčastěji z odrůdy divokého melounu Kalahari. Používá se buď samostatně nebo do různých pěsticích a obnovujících směsí, má vysoké hydratační a ochranné účinky. Navrací kůži pevnost a elasticitu a podporuje obnovu kožních buněk. Má výborné hojicí a antioxidační schopnosti a vyrovnává tvorbu kožního mazu, proto je vhodný na pleť problematickou či se sklony k předčasnému stárnutí. Lze jej použít i jako masážní olej a může fungovat jako emulgační složka výrobku. Nesmí být vystavován přímému světlu, jinak má tendenci k rychlému žluknutí. Kromě kosmetického použití se uplatňuje melounový olej i v léčitelství jako diuretikum, na snížení krevního tlaku, jako antiparazitikum a při problémech jater. Melounový olej i extrakt jsou povoleny v přírodní kosmetice, vhodné pro vegany a jsou dobře snášené.

Produkty, ve kterých Lubenice obecná (Citrullus lanatus) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: