Lucuma (Pouteria lucuma)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Lukuma, lucuma, lucmo, eggfruit, canistel, teissa
Lucuma je středně vysoký strom, který dosahuje výšky cca 7-10 m, v příznivých podmínkách i 15 m. Ovoce z tohoto stromu má oválný tvar a zelenou barvu. Uvnitř je světle žlutá, vláknitá a suchá dužina, která připomíná chuť javoru či sladkých brambor. Lukuma pochází z oblasti jihoamerických And, jež sahají až do oblasti dnešní Chile, Peru a Ekvádoru. Vyskytuje se i v Bolívii a Kostarice. Lukumě se daří zejména v tropech, kde se však příliš nepěstuje. Lze ji však sehnat v Laosu a Vietnamu. Nejvíce se jí daří v nadmořských výškách od 1000 do 2400 m.n.m. Velmi výživné plody lukumy obsahují beta-karoten, vitaminy skupiny B, zejména B3 (niacin). Dále jsou přítomny minerály, hlavně železo, draslík, vápník a fosfor, sacharidy, vysoký podíl vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Nejvyšší podíl má kyselina linolová, palmitová, olejová, linolenová a stearová. Ze sušených drcených plodů lukumy se získává prášek, jenž slouží jako potravinový doplněk. Lukumu lze konzumovat téměř bez omezení, protože neobsahuje cukr ani žádné uměle vyrobené látky. Není vhodné překračovat doporučené denní dávkování. Doplňky stravy s lukumou nejsou určeny dětem do 3 let či těhotným a kojícím ženám.
Lukuma je spíše subtropickou rostlinou považovanou za takzvané historické "zlato Inků", která má spoustu léčivých vlastností. V podstatě se jedná o superpotravinu. Nenasycené mastné kyseliny obsažené v lukumě patří k silným antioxidantům, které chrání před volnými radikály. Lukuma má výrazné protizánětlivé účinky, které napomáhají hojení ran a následné regeneraci poškozené tkáně. Lukuma snižuje krevní cukr a hladinu cholesterolu v krvi, působí při vysokém tlaku. Bývá doporučována jako zdravé přírodní sladidlo s vysokým obsahem vlákniny, je velmi výživná a zároveň chutná. Chuťově připomíná vanilku ochucenou javorovým sirupem. Lukuma je bohatá na takzvané pomalé sacharidy, jež jsou ideálním palivem pro tělo. Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu (působí proti depresi), zlepšuje trávení a produkci pohlavních hormonů. Používá se k domácí přípravě kaší, dezertů, zmrzlin, kompotů a koktejlů. Lukumu mohou užívat sportovci, ale třeba i diabetici. Plody lukumy mají dobrý vliv na srdečně-cévní systém, slouží jako prevence před bolestmi a poškozením kloubů a chrupavek. Na základě nejnovějších studií lukuma blahodárně působí na činnost mozku - u dětí podporuje správný vývoj funkcí mozku a pomáhá udržovat koncentraci, u starších ročníků zpomaluje stárnutí mozku a předchází například vzniku Alzheimerovy nemoci. Lukuma je v Jižní Americe využívána jako součást přírodní kosmetiky, která chrání a regeneruje pokožku.