Magnesium stearate
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Stearan hořečnatý
Stearan hořečnatý vzniká spojením síranu hořečnatého (např. součást mořské vody) a kyseliny stearové (ta se přirozeně vyskytuje v tucích rostlinných i živočišných). Používá se ve formě bílého, jemného prášku s tučnou, nenápadnou vůní. V kosmetickém i farmaceutickém průmyslu se stearan hořečnatý používá primárně jako lubrikant, neboť zlepšuje kluznost a roztíratelnost (pokrývají se jím tobolky a prášky).
Také zvyšuje hustotu tukové části produktu a zmírňuje jeho průhlednost (dodává mléčné zabarvení). Zabraňuje emulzím, aby se oddělovaly, čímž je stabilizuje. Přípravku dodává hutnou, mléčnou texturu. Protože se kyselina stearová, ze které se stearan hořečnatý vyrábí, získává z rostlinných i živočišných zdrojů, nemusí být tato látka vhodná pro vegany.