Majoránka (Origanum majorana)

Majoránka je mrazuvzdorná, vytrvalá rostlina, která roste do výšky až 60 cm. Kvete v červenci až září sytě růžovými až růžově červenými květy. Majoránka pochází původně ze Středomoří, ale je velmi oblíbená po celém světě. Pěstuje se hlavně ve Francii, v Maďarsku, Egyptě, Španělsku, Francii a Portugalsku. Majoránkový éterický olej se získává parovodní destilací listů rostliny. Obsahuje terpinen-4-ol, sabinen, gama terpinen, alpa terpinen. Éterický olej majoránka má teplou, dřevitě kořeněnou vůni se zelenými podtóny a světle žlutou barvu. Nesmí se používat neředěná na kůži, může vyvolat kontaktní alergie. Jeho použití je zakázáno v těhotenství, v době kojení, u malých dětí, onkologických pacientů a lidí s poruchami krvetvorby.

V kosmetice se majoránka přidává do výrobků zaměřených na pleť se sklony k akné a zvýšenému maštění. Působí proti infekci a plísním a funguje jako účinný přírodní konzervant. Stimuluje prokrvení pokožky a regeneraci kožních buněk, zlepšuje hojení a zajizvení, a díky tomu se přidává i do přípravků proti strijím. V aromaterapii se používá jako sedativum při depresivních stavech a poruchách spánku. Funguje jako tonikum respiračního, vylučovacího i endokrinního systému, pomáhá při neplodnosti a bolestech hlavy, snižuje horečku a stará se o správný průběh menstruačního cyklu.

Produkty, ve kterých Majoránka (Origanum majorana) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: