Mák setý (Papaver somniferum)

Mák setý je jednoletá, 30 až 150 cm vysoká bylina. Má přímou lodyhu, listy jsou namodrale zelené, střídavé, podlouhlé se zubatým okrajem. Velké květy mají světle fialové, někdy bílé či růžové korunní lístky, obvykle s tmavou skvrnou na bázi. Plodem je tobolka nazývaná makovice obsahující velké množství semen. Mák byl v Evropě pěstován už v neolitu, postupně se rozšířil i do Asie. V současnosti se mák setý pěstuje v mírném a subtropickém pásmu téměř celého světa. Využívá se jako potravina, k výrobě oleje a ve farmaceutickém průmyslu. Jeho pěstování je kvůli obsahu alkaloidů kontrolováno. V některých oblastech Asie se pěstuje nelegálně pro výrobu drog (opia, heroinu). 

Ve farmaceutickém průmyslu se zpracovává mléko z makovic (opium) nebo sušené makovice, ze kterých se izolují jednotlivé alkaloidy (morfin, kodein, papaverin). Morfin se využívá v lékařství k potlačení pooperačních bolestí a bolestí spojených s nádorovými onemocněními. Tlumí i dráždění ke kašli a snižuje aktivitu hladkého svalstva. Jeho nevýhodou je vznik závislosti. Kodein účinkuje podobně, ale slaběji, užívá se jako látka tlumící kašel. Papaverin se lékařství používá jako lék uvolňující křeče. Mák setý se pěstuje především pro semena, která slouží jako potravina i surovina na lisování makového oleje. Obsahují mastné kyseliny, převážně nenasycené, bílkoviny, cukry i vlákninu. Jsou bohatým zdrojem řady minerálních látek. Vynikají především velmi vysokým obsahem vápníku, dále obsahují hořčík, mangan, fosfor, draslík, z vitaminů například antioxidačně působící vitamin E a vitaminy skupiny B. Ze semen máku setého se vyrábí olej, který se používá jako náhrada olivového oleje. Olej lisovaný za studena se používá v kuchyni i jako doplněk stravy. Stejně jako mák totiž obsahuje esenciální mastné kyseliny (omega 6), vápník a další minerály či vitamín E. Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu, doporučuje se jako prevence proti osteoporóze, kardiovaskulárním onemocněním, na zmírnění křečí a bolestí hlavy. Makový olej má, díky vysokému obsahu prospěšných látek včetně antioxidantů, široké možnosti uplatnění rovněž v kosmetice. Používá se jako regenerační péče o citlivou pokožku, vhodný je i při ekzémech. Pleť chrání před vysušením a předčasným stárnutím. Lze ho použít také do zábalů na suché lámavé vlasy s roztřepenými konečky, na ošetření lámavých nehtů i jako uvolňující masážní olej. Všechny části rostliny máku protkané mléčnicemi (tj. stonek, listy a nezralé makovice) jsou jedovaté. 

Produkty, ve kterých Mák setý (Papaver somniferum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: