Makadámie (Macadamia ternifolia)

Macadamia Ternifolia je jeden ze čtyř druhů stromu makadámie, v přírodní kosmetice se můžeme také setkat s druhy Macadamia Integrifolia nebo Tetraphylla, nejčastěji však s Ternifolia, jehož ořechy se využívají k lisování oleje (za studena). Makadamiový olej patří k jedním z nejdražších olejů na světě a to kvůli náročnému pěstování. Navíc makadamiové ořechy jsou velmi tvrdé a je proto těžké z nich olej vylisovat. Olej je poměrně hutný, má jemnou oříškovou chuť i vůni. Obsahuje až 70% tuku a ze všech rostlinných olejů je složením nejpodobnější lidskému kožnímu mazu, díky tomu makadamiový olej patří k nejefektivnějším při lidskou pokožku. Dále obsahuje z 80% nenasycené mastné kyseliny, z toho 50% tvoří kyselina olejová a z 20% kyselina palmitoolejová (vyšší množství obsahuje už jen rybí tuk), tato kyselina je nezbytná k udržení elasticity pokožky.

Makadamiový olej je také jeden z nejvýživnějších olejů na světě, neboť je bohatý na omega 3, 6 a 7 mastné kyseliny, dále pak vitamin A, vitamin B1 (thiamin), vitamin B3 (niacin), vysoký podíl vitaminu E, vápník, železo, fosfor, zinek a bílkoviny. Je velmi stabilní, má poměrně dlouhou životnost, do pokožky se velmi rychle vstřebává, aniž by zanechal mastný film. Vykazuje značné antioxidační účinky, chrání tak před působením vnějších vlivů, zmírňuje první známky stárnutí (zjemňuje viditelnost vrásek) a celkově regeneruje. Po aplikaci je pokožka hedvábně jemná, hydratovaná, zvláčněná a posílená. Makadamiový olej je nejvhodnější na zralou, suchou nebo citlivou pleť, neuškodí ani mastnému typu, neboť je nekomedogenní. Vlasům dodává lesk a zdravý vzhled, zjemňuje je a zabraňuje lámání konečků (dokáže ochránit před vysušením a poškozením tepelnou úpravou). Při vnitřním užívání snižuje cholesterol a chrání před srdečním onemocněním.

Produkty, ve kterých Makadámie (Macadamia ternifolia) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: