Maltitol

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: E965

Maltitol je, stejně jako isomalt, tzv. alkoholický cukr. Vyrábí se hydrogenací maltózy, cukru přirozeně se vyskytujícího ve škrobech. Je to látka přírodního původu, která se používá k doslazování potravin. Maltitol může mít podobu bílých krystalků stejně jako cukr, případně se z něj vyrábí sirup. Najdeme ho hlavně v různých sladkostech, čokoládách a žvýkačkách a také se přidává do stolních sladidel. Má nižší sladivost (uvádí se 90 % sladivosti řepného/třtinového cukru), o polovinu nižší glykemický index a je vhodný i pro diabetiky. Maltitol funguje rovněž jako stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka. Dle výzkumů není zdraví nebezpečný, ale není vhodný pro malé děti a alergiky (celiakie). Jeho nadměrná konzumace však může mít projímavé účinky. Někteří lidé ho ani v malém množství nesnáší příliš dobře, způsobuje u nich trávící potíže nebo nadýmání.

Produkty, ve kterých Maltitol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: