Maltol

  • Skupina: Fajn
  • Další názvy: E363, 3-hydroxy-2-methylpyran-4-on, methyl hydroxypyrone

Maltol je přirozeně se vyskytující organická sloučenina, která se nejčastěji používá jako zvýrazňovač chuti v potravinářství. Vyskytuje se v kůře modřínu, v jehličí, čekance a v praženém sladu, odkud se i získává. Má podobu bílého krystalického prášku a přirozeně voní po cukrové vatě a karamelu. Přidává se do alkoholických nápojů, zmrzlin, cukrovinek, pečiva, sušenek a dalších jako aromatická přísada. V kosmetickém průmyslu se využívá jako maskovací činidlo (snižuje či potlačuje zápach základního produktu) a jako tonikum, který vytváří příjemný pocit na pokožce i vlasech. Přidává se do laků na nehty, krémů na obličej i tělo apod. Nejsou záznamy o tom, že by tato složka byla nevhodná pro použití na pokožku.

Produkty, ve kterých Maltol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: