Mandarinka obecná (Citrus reticulata)

Mandarinka je obecný název pro plod rostliny mandarinky obecné (Citrus reticulata). Rostlina pochází z jihovýchodní Číny. Patří do rodu citrusů, Rutacae. Mandarinkovník roste do výšky 5 m, kvete v květnu až červnu. Je to stálezelený, trnitý strom. Éterický olej se získává buď lisováním za studena anebo parní destilací z kůry plodu. Má sladkou, ovocnou vůni, bývá zelené nebo oranžové barvy podle toho, jestli se destiluje ze zralých nebo nezralých plodů. Mandarinkový olej působí antisepticky, antivirově, antibakteriálně a proti stárnutí pleti. Detoxikuje kůži, obnovuje kožní buňky, zlepšuje krevní oběh a pomáhá zmenšit viditelnost jizev. Mandarinka je bohatá na vitamin C, odvádí škodlivé toxiny z kůže.

Přidává se do kosmetických řad pro problematickou, mastnou a zralou pleť. Reguluje produkci kožního mazu. V parfemářství ji najdeme v deodorantech, pafémech a kolínských vodách. Mandarinka má uklidňující schopnosti, lze ji s úspěchem používat u hyperaktivních dětí a autismu. Zmírňuje svalové napětí a pomáhá klidnému spánku. Lze ji využít u nevolností a jako protikřečový prostředek. Stimuluje tok žluči a podporuje správné trávení. Zvyšuje chuť k jídlu. Je mírně analgetická. Působí proti zánětům močopohlavního traktu. Stimuluje správnou činnost lymfatického systému.

Produkty, ve kterých Mandarinka obecná (Citrus reticulata) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: