Mandloň obecná (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis)

Mandloň obecná je keřovitá (nebo stromovitá) opadavá vytrvalá rostlina s narůžovělými květy z čeledi růžovitých (Rosaceae), rodu Prunus (kam patří také broskvoň, třešeň či švestka), dosahující až 12 metrů (u nás 6 m). Pochází ze střední Asie. Pěstuje se v severní Africe, teplých oblastech Evropy a v okolí Středozemního moře pak roste i planě. U nás byly po 2. světové válce vysázeny rozsáhlé mandloňové sady v Jihomoravském kraji, kde dnes zůstaly dva malé sady (o rozloze cca 4,5 ha), které jsou udržovány jako turistická atrakce. Je známá celá řada odrůd mandloní, která se dá obecně rozdělit na dvě skupiny - sladkou (Prunus amygdalus dulcis var. dulcis) a hořkou (Prunus amygdalus dulcis var. amara), hořkost je dána vyšším obsahem amygdalinu. Mandloň je ceněná zejména pro semena ukrytá v peckách svých plodů (mandle). Ty nacházejí široké uplatnění jak v kuchyni, tak v kosmetice. Mandloně se většinou pěstují způsobem, že se zasadí podnož a na tu se roubuje požadovaná (sladká) odrůda, na jednom stromu se tak mohou vyskytovat mandle sladké, ale i hořké.

Pro svůj vysoký obsah vlákniny, stopových prvků, bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, selenu a vitaminů skupiny B řadíme mandle mezi tzv. superpotraviny. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Snižují riziko Alzheimerovy choroby, hladinu cholesterolu v krvi, posilují imunitní systém, zlepšují činnost srdce, odbourávají stres a únavu a podporují tvorbu mateřského mléka. Jako většina ořechů prospívají pokožce, vlasům a nehtům a celkově posilují nervovou soustavu. V kosmetice se setkáváme hlavně s rostlinným olejem ze sladkých mandlí (Prunus Amygdalus Dulcis Oil) - dále jen RO, mandlovým extraktem (Prunus Amygdalus Dulcis Extract) i mletými mandlovými slupkami (Prunus Amygdalus Dulcis Shell Powder), které se používají do pleťových a tělových peelingů. RO lisovaný za studena z jedlých plodů sladké madloně je bohatý na minerály (draslík a vápník), kyselinu olejovou a polynenasycenou omega 6 linolovou kyselinu. Obsahuje vitaminy A, E, K a síru. Při vnitřním užití harmonizuje zažívání, ulevuje od překyselení žaludku a pálení žáhy a pomáhá při nechutenství. Při vnějším použití pokožku regeneruje a posiluje, je ideální na suchou pleť, kterou chrání před dehydratací. Je však vhodný pro všechny typy pleti, citlivou až přecitlivělou pokožku dospělých, dětí i novorozenců, včetně pokožky ekzematické. Lidé trpící alergiemi na ořechy by se tomuto oleji však měli vyhnout.

Produkty, ve kterých Mandloň obecná (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis) najdete: