Mangan
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Mangan (z bisglycinátu manganatého) (TRAACS®) 2mg / mangan (bisglycinát) / mangan (chelát bisglycinátu manganatého)
Mangan je jedním z mnoha prvků, které se nacházejí v lidském těle a je důležité jejich pravidelné doplňování přirozenou stravou. Mangan je zásadně vázán na bílkoviny, je důležitý pro správný vývoj buněk a podporuje vstřebávání vitaminu C či thiaminu (vitamin B1). Spolu s dalšími prvky a vitaminy pozitivně ovlivňuje krvetvorbu a v kombinaci s kobaltem zabraňuje předčasnému šedivění vlasů (působí jako antioxidant). Mangan je důležitý pro správnou činnost mozku a nervového systému. Podporuje metabolismus sacharidů a tuků, podílí se na tvorbě chrupavek a svým působením zvyšuje činnost imunitního systému. Kromě toho napomáhá vyplavování škodlivin z těla a vyrovnává hladinu cholesterolu v krvi. K nedostatku manganu při dodržování pestré stravy nedochází. Pokud k němu však dojde, projevuje se celkovou únavou či stavy neklidu. Dlouhodobý deficit pak způsobuje poruchy růstu nebo osteoporózu a u těhotných žen může vést k poškození plodu.
Mangan najdeme především v rostlinných zdrojích, kterými v naší potravě mohou být ořechy a mandle, luštěniny, výrobky z celozrnné mouky nebo kakao. Dále se nachází v mléce, mase, vejcích, másle, ale i v citronu, hořčici nebo celeru. Nejbohatším zdrojem jsou však jeřabiny a také čaj, kde se v jednom kilogramu nachází až 900 mg manganu. Z přijatého manganu se v našem trávicím ústrojí vstřebává pouze 3-5 %, proto je jeho denní dávka uváděna jako 2-5 mg. Tohoto množství není těžké dosáhnout, pokud člověk přijímá pestrou vyváženou stravu. V případě předávkování se nadbytečné množství tohoto prvku se z těla bez problému vyloučí. Extrémní předávkování způsobené doplňky stravy se může projevit zažívacími potížemi či nervovými poruchami.