Mannitol

Mannitol je cukerný alkohol, který se běžně nachází v přírodě, a to ve stromech (jasan), mořských řasách, olivách, fících, houbách nebo celeru. Má podobu bílé krystalické látky sladké chuti a je bez zápachu. Vyrábí se fermentací (kvašením) glukózy či průmyslově hydrogenací speciálních glukózových sirupů a sladidel. V potravinářství se nachází pod označením E421 a používá se zde jako stabilizátor, sladidlo, zvlhčující látka, a také rozpouštědlo barviv a aromat. Jako sladidlo je vhodný pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu inzulinu a má menší kalorickou hodnotu než cukr. Nezpůsobuje toliko zubního kazu jako běžný cukr, a proto se využívá při výrobě žvýkaček.

Přidává se do výrobků bez cukru, cukrových polev, sladkostí, želé, nízkoenergetických jídel apod. V lékařství se roztok s obsahem mannitolu podává nitrožilně při náhlém selhání ledvin nebo při otoku mozku, zvyšuje totiž tvorbu moči a působí proti otokům. Ve vyšších dávkách však může způsobit nevolnost, zvracení a nadýmání. V kosmetice se primárně používá jako zvlhčovadlo (chrání kosmetické přípravky před dehydratací a stejně tak chrání i pokožku), ale také jako plnidlo. Kromě toho, že pokožku hydratuje, používá se jako nosič pro aktivní složky a dodává sladkou chuť např. balzámům na rty. Všeobecně je považován za bezpečnou látku.

Produkty, ve kterých Mannitol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: