Maranta třtinovitá (Maranta arundinacea)

Maranta třtinovitá je rostlinou původem z Jižní Ameriky. Má tedy ráda dostatek sluníčka, tepla a vlhka. Jedná se o trvalku, která roste na hlinitých půdách. Její oddenky jsou dlouhé do padesáti centimetrů a vyrůstají z nich stonky, jež mohou dorůstat až tří metrů. Jihoameričtí obyvatelé marantu využívají jako potravinu, a to konkrétně její oddenek. Je však důležité ho před konzumací tepelně upravit, jinak je jedovatý. Oddenek marantu pak poslouží jako náhrada brambor. U nás se s ním můžete setkat v podobě škrobu, známého pod názvem arrowroot.

Arrowroot je lehce stravitelným škrobem, který slouží jako surovina do omáček, šťáv, želé, pudinků, čokolády i pekařských výrobků. Mezi jeho přednosti patří to, že nemá žádnou chuť a nezakaluje hotový pokrm. Konzumace škrobu z maranty se doporučuje při průjmech a pro celkové posílení organismu. Má protizánětlivé účinky, podporuje činnost imunitního systému a působí příznivě na stav kloubů. Arrowroot se využívá také při výrobě kosmetiky, například deodorantů, suchých šamponů či make-upů a pudrů.

Produkty, ve kterých Maranta třtinovitá (Maranta arundinacea) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: