Mastek (Talc)

Mastek je přirozeně se vyskytující měkký minerál. Skládá se z křemíku, hořčíku, kyslíku a vodíku. V kosmetickém průmyslu se používá nadrcený na velmi jemný prášek. Využití nachází také ve farmaceutickém průmyslu, kde se přidává do tablet a prášků, v kosmetice se nejčastěji objevuje v minerální dekorativní kosmetice (např. v očních stínech, pudrech, make-upech i rtěnkách) a dětských pudrech (např. na opruzeniny).

Mastek má výborné absorbční schopnosti, vstřebává do sebe vlhkost a přebytečné tekutiny. Na pokožce vytváří ochrannou vrstvu, může na ni ale mít abrazivní účinky. Zabraňuje hrudkovatění a spékání přípravku (zejména pudrovitého typu), také snižuje jeho průhlednost a dodává mu jemnost. Mastek je považovaný za relativně bezpečnou látku, není-li kontaminován azbestem (karcinogenní křemičitan), i tak jeho vdechnutí narušuje přirozené mechanismy plicních buněk, to může vést k zánětům, zápalům i rakovině, toto upozornění platí hlavně pro děti do 3 let. Kosmetický talek by ale neměl obsahovat žádné stopy azbestu. Mastek je také spojován s rakovinou vaječníků a varlat, neboť jeho stopové množství bylo nalezeno v mízních uzlinách, je-li to způsobeno přípravky obsahujícími mastek, není ovšem jisté. Obecně je mastek považován za bezpečnou látku.

Produkty, ve kterých Mastek (Talc) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: