Meruňka obecná (Prunus armeniaca)

Meruňka obecná je strom z čeledi růžovitých (Rosaceae), rodu Prunus (kam patří také broskvoň, třešeň či švestka), původem z Číny. Do Evropy se dostala přes Arménii, což vysvětluje její latinský název Armeniaca, odtud i české pojmenování meruňka. U nás se jí daří zejména v teplejších oblastech jižní Moravy. Plodem meruňky je peckovice žlutooranžové až načervenalé barvy. Meruňky jsou považovány za jeden z nejzdravějších plodů, obsahují poměrně velké množství cukru, vitamin C, B, mimořádně vysoký obsah provitaminu A, dále pak draslík, hořčík, železo, vápník, fosfor, síru, křemík, mangan, měď aj. Hojně se užívají v potravinářském průmyslu. Z planých meruňek jsou zase velmi ceněná hořká jádra (pecky), která obsahují vysokou koncentraci vitaminu B17 (amygdalin) a kyselinu salicylovou. Hořká jádra jsou tak výbornou prevencí nádorových onemocnění, zvyšují odolnost organismu před infekcemi a záněty, mají antibakteriální účinky, příznivě působí na činnost žaludku a střev, přispívají ke zdravému stavu kůže, vlasů a nehtů a pomáhají bojovat s překyselením organismu. Nejsou však vhodná pro děti.

V kosmetice se setkáváme s meruňkovým olejem, který se tlakově za studena lisuje z meruňkových jader. Je dobře vstřebatelný a nezanechává pocit mastnoty. Meruňkový olej je považovaný za nekomedogenní (stupeň komedogenecity 2) a neucpává póry, je tak vhodný i na problematickou, smíšenou, aknózní a mastnou pleť. Pokožku vyživuje, hydratuje, zvláčňuje, regeneruje a dodává jí zářivý vzhled. Je vhodný pro všechny typy pleti, dokonce včetně citlivé - novorozenecké. Olej se užívá také vnitřně, má výrazné aroma a chuť připomínající meruňková jádra. Obsahuje nenasycené i polynenasycené mastné kyseliny (hlavně olejovou a linolovou), vitaminy A, E, B15 (kyselina pangámová) a také již zmiňovaný B17, který má protirakovinné účinky.

Produkty, ve kterých Meruňka obecná (Prunus armeniaca) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: