Mléko

Mléko slouží primárně jako potrava pro nově narozená zvířecí mláďata, váže se přímo úměrně na „mateřství“ krav, ovcí a koz, jejichž mléko v Evropě nejčastěji používáme. V severských státech se nabídka rozšiřuje o mléko losí a sobí, v jižních státech Evropy o mléko oslí a bůvolí. Sekundárně je mléko součástí tradiční lidské výživy a představuje také cennou složku kosmetického průmyslu. Jednotlivé rozdíly mléka spatřujeme hlavně v jeho konzistenci a obsahu látek. Mléka obsahují proteiny, tuky, vitaminy A, B, E, D, K, B6, B12, folát, calcium, magnesium, selen v různých procentuálních podílech. U mléka ovčího se některé ze jmenovaných látek vyskytují jen v nízkém stopovém zastoupení. Jednou z výhod kravského mléka je to, že se z něj dobře odděluje smetana od zbytku kapaliny, což je důležité pro výrobu másla a dalším ceněným faktem je, že ho lze získat vůbec největší denní pokrytí. Tukové molekuly kravského mléka jsou větší než u mléka kozího a ovčího. Obsahuje hodně laktózy a vody, jeho chuť je často travnatá a sladká. Nevýhodou kravského mléka je, že může představovat riziko potravinové alergie.

Kozí mléko je strukturou nejbližší lidskému mateřskému, je dobře stravitelné a vhodné pro děti s alergiemi na mléko kravské. Obsahuje vysoké množství mastných kyselin, méně laktózy a cukrů a je mírně alkalické, což ho činí lehce nakyslým. Některé plemena koz se vyznačují tím, že dávají aromatičtější mléko než jiné. Ovčí mléko je dietology řazeno mezi mléka vhodná při hubnutí. Problematické je ale jeho získávání, protože ovce je zvíře citlivé na podněty a poměrně snadno uvolňuje adrenalin, takže je třeba dojit v naprostém klidu a bezpečí. Mléko je krémové, lesklé, mírně mastné. Je výborné pro produkci sýrů a díky nejmenšímu obsahu tuků (v porovnání s mlékem kravským a kozím), se z něj získá větší výrobní produktivita.

V kosmetice je mléko ceněné kvůli skvělým zjemňujícím a vyživujícím vlastnostem. Jako přísada do pěsticích produktů se používá hlavně mléčný protein, mléčné lipidy nebo prášek ze sušeného mléka. Mléko bývá součástí koupelí, pleťových a tělových masek, produktů osobní hygieny i péče o vlasy. Surové mléko obsahuje vitaminy A, B, K, D a C, které mají antioxidační charakter a napomáhají podporovat zdraví pleti, vyváženou hydrataci a obnovu kožních buněk. Používá se pro zmírnění ekzémů a dalších kožních onemocnění, výrobky s jeho obsahem jsou vhodné pro suchou a stárnoucí pokožku a suché vlasy. Mléko je povolené v certifikované bio kosmetice.

Produkty, ve kterých Mléko najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: