Modřín opadavý (Larix decidua)

  • Skupina: Výborné
  • Další názvy: Pryskyřice modřínu / Larix Decidua Flower Extract / Larix Decidua Oil

Modřín je opadavý jehličnan. Patří do čeledi pineceae neboli borovicovité. Roste ve středních nadmořských výškách i vysoko v horách a dorůstá až do výšky 25m. Modřín je jedním z jehličnanů, ze kterých se vyrábí olej terpentýn, který se používá v kosmetice a léčitelství. Výtažky z modřínu mají na náš organismus obecně blahodárné účinky. Obsahují enzymy a prospěšné stopové prvky. Pro léčivé i kosmetické účely se používá jehličí, pryskyřice i kůra. Éterický olej z modřínu se získává parovodní destilací z jehličí. Jeho hlavními složkami jsou monoterpeny (α-pinen), monoterpenoly (α-terpineol) a estery (bornylacetát). Éterický olej modřín má lehké, jasně zelené, dřevité a pryskyřičné aroma. Jeho barva je jemně žlutá až žlutozelená. Není vhodný po astmatiky, těhotné a kojící ženy či děti do deseti let. Může vyvolat alergické reakce a jeho vysoké dávky jsou toxické pro centrální nervovou soustavu. Nikdy se nesmí užívat vnitřně a osoby se sklony k alergiím musí provést před aplikací test kožní snášenlivosti. Vždy se musí ředit do nosného oleje.

V kosmetice najdeme modřínový éterický olej jako součást péče o problematickou pokožku a v anti-agingových řadách - zmírňuje totiž vrásky. Podporuje léčení jizev, zmatňuje je, a proto se přidává i do přípravků proti strijím. Zároveň působí v kosmetice jako konzervant, protože brání růstu bakterií a plísní ve výrobku. Změkčuje kůži a udržuje vyrovnanou hydrataci. V aromaterapii se používá pro stimulaci kreativity a sebevědomí. V lidové medicíně se používá jako lék proti infekcím, horečkám, na podporu imunitního systému, jako diuretikum a ke zmírnění otoků.

Produkty, ve kterých Modřín opadavý (Larix decidua) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: