Monascus purpureus
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Red yeast rice, Red kojic rice, Red koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka , Monascus araneosus , Monascus major , Monascus rubiginosus, Monascus vini
Monascus purpureus je druh kvasinky (plísně) s purpurovou až červenou barvou. Řadí se do čeledi Monascaceae a využívá se k fermentaci zrn rostliny Oryza sativa, z čehož vzniká tzv. Monascus či červená fermentovaná rýže, která se využívá v medicíně, kosmetice a jako barvivo. Tato látka se získává se formě tmavě červeného prášku s mírným zápachem. Kvasinka samotná se rovněž používá v orientálních fermentovaných potravinách. Jako barvivo se využívá k barvení masných výrobků, jako náhražka dusitanů a dále je široce využíváno v mléčných výrobcích, nápojích, šťávách či koření. Látka obsahuje statiny, což jsou sloučeniny, které napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v těle a tím má Monascus i značné využití v medicíně. Do kosmetických produktů se přidává v malém množství jako antioxidační složka a dále má schopnost ochraňovat pokožku před vnějšími vlivy. Pro zvýšení svých vlastností se také může kombinovat např. s askorbylpalmitátem, askorbylfosfátem sodným nebo retinolem. Dle výzkumů se jedná o bezpečnou látku pro použití jak v potravinářství i kosmetice.