Moringa olejodárná (Moringa oleifera)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Křenový strom (Horseradish tree), Paličkový strom (Drumstick tree), Benzolive, Kelor
Moringa olejodárná je nejznámější druh rostliny z čeledi moringovitých (Moringaceae). Tato rostlina, dosahující výšky 12–30 m, pochází z jižního podhůří Himaláje. Dnes se pěstuje v nejrůznějších kultivarech téměř po celé zeměkouli. Z této víceúčelové plodiny se dá zužitkovat téměř vše - listy, plody, květy i kořen. Plody jsou tobolky ve tvaru lusku obsahující semena velikosti lískového oříšku, která jsou bohatá na olej. Nezralé se používají jako potravina (připravují se podobně jako fazolové lusky), ze zralých (praží se a konzumují podobně jako ořechy) se lisováním získává olej, který se používá jak v kuchyni, tak v kosmetice. Díky výživnému složení, které je plné vitaminů a antioxidantů, má skvělé regenerační schopnosti. Pokožku i vlasy hydratuje do hloubky a chrání je před poškozením. Je také vhodným pomocníkem pro citlivou a alergickou pleť nebo suché a roztřepené vlasy.
Moringa se řadí mezi tzv. superpotraviny a používá se při léčbě velké škály nemocí. Listy jsou zdrojem mnoha minerálů, vitaminů a bílkovin. Obsahují vitamin C, betakaroten, vápník, draslík a antioxidanty. Používají se k tlumení bolesti, při horečce, hemoroidech a při onemocnění horních cest dýchacích. Ženy je konzumují, aby podpořily tvorbu mateřského mléka. Květy mají povzbuzující a afrodiziakální účinek, mohou však být nebezpečné pro těhotné ženy, protože mohou vyvolat potrat. Kořeny moringy se používají jako náhražka křene, při vyšším dávkování jsou však jedovaté (obsahují jedovatý alkaloid spirochin). Moringa se jako doplněk stravy užívá v tabletách nebo ve formě prášku, také se používá jako přísada do teplých i studených nápojů, polévek, omáček a pečiva, lze ji využít k přípravě čaje, pesta či ovocných koktejlů smoothies.