Mučenka jedlá (Passiflora edulis)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Marakuja, mučenka fialová
Mučenka jedlá je teplomilný druh víceleté mučenky z čeledi mučenkovité (Passifloraceae) s popínavým stonkem a dosahuje délky 10-15 metrů. Rostlina se pěstuje převážně pro své ovoce – marakuja, kterým je kulatá až oválná bobule, ve zralém stavu má žlutou nebo tmavě fialovou barvu. Mučenka jedlá je pěstována po celém světě, a hlavně v oblastech, jako je Evropa, Austrálie a jihovýchodní Asie. Plody se používají k výrobě nápojů (šťávy a džusy), džemů či jiných potravinářských produktů. Obsahují aktivní látky jako jsou flavonoidy, polyfenoly, indolové alkaloidy či prospěšné sacharidy. V tradiční medicíně je tato rostlina velmi oblíbeným prostředkem při potížích se spánkem, dále se užívá při žaludečních potížích, popáleninách, hemoroidech, astmatu, srdečních chorobách, zvýšeném krevním tlaku, při záchvatech a bolestech svalů.
V kosmetickém průmyslu se používá za studena lisovaný olej získaný ze semen plodů. Olej je bohatý na prospěšné mastné kyseliny a antioxidanty. Hojně se využívá k dermální aplikaci při onemocněních jako je lupénka a ekzém. Používá se jako balzám v případech rakoviny kůže, kde je zjevně účinný při hojení kožních lézí. Má antioxidační vlastnosti, které chrání pokožku před poškozením volnými radikály. Redukuje vrásky, mimické linky a tmavé skvrny na pleti. Olej lze rovněž použít ke zlepšení elasticity pokožky. Další využití je v přípravcích na změkčení vlasů a ošetření suché šupinaté pokožky hlavy. Nejsou záznamy o škodlivosti oleje z mučenky jedlé při lokálním použití.