Muškátová růže (Rosa mosqueta)

Muškátová růže je divoce rostoucí odrůda šípkové růže z čeledi růžovitých (Rosaceae), která se vyskytuje v Jižní Americe, hlavně na jihu Chile, v Peru a Argentině. Roste v horách And, jedná se o trnitý keř s bílými nebo růžovými květy. Plody mají nejprve zelenou a po dozrání oranžovo-červenou barvu. Předmětem sběru jsou plody i semena. Muškátová růže obsahuje vysoký a zároveň vyvážený poměr dvou esenciálních nenasycených mastných kyselin, a to 45 % kyseliny linolové patřící k Omega 6 mastným kyselinám a 35 % kyseliny alfa-linolenové ze skupiny Omega 3 mastných nenasycených kyselin. Dále jsou přítomny další mastné kyseliny, jako např. olejová, stearová a antioxidanty, vitaminy C a provitamin A, karotenoidy, rostlinné steroly aj. Ze semínek této rostliny se připravuje naprosto unikátní olej. Z plodů se vyrábějí marmelády, želé, likéry nebo čajové směsi. Olej se nedoporučuje aplikovat na mastnou pleť se sklonem k akné. Je třeba se vyvarovat kontaktu s očima.

Muškátová růže je výbornou prevencí před stárnutím, má regenerační a hydratační účinky na pleť, zlepšuje její vzhled a napomáhá hojení jizev a strií. Obsažené mastné kyseliny příznivě podporují obnovu buněčných membrán a vypínají, omlazují a prozařují pleť. Fytosteroly přítomné v muškátové růži přispívají k dobrému fungování buněk a obranných mechanismů, podporují regeneraci tkání a pomáhají udržovat mladistvý vzhled. Olej z muškátové růže má liftingový efekt, prokrvuje pleť a eliminuje vrásky, pigmentové či stařecké skvrny, pomáhá při celulitidě. Olej je vhodné používat při úbytku váhy, zpevňuje a vyhlazuje totiž pokožku, urychluje hojení jizviček po akné nebo pooperačních jizev. Tento olej rovněž působí regeneračně na strukturu vlasů, vyživuje konečky, dodává jim jemnost a umožňuje snadnější úpravu. Je vhodný i na suché vlasy. Dá se využít i jako podpůrný prostředek po spálení sluncem, má též dobrý vliv na menší popáleniny a porušenou kůži po ozařování. Olej z muškátové růže se výborně vstřebává a zklidňuje pokožku. Lze ho aplikovat i na suchou a svědící, ale též stárnoucí pokožku, při psoriáze apod. Přidává se do biokosmetiky, sprchových gelů, krémů apod.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: