Myrha (Commiphora myrrha)

Myrhovník pravý je menší strom nebo trnitý keř druhu Commiphora (existuje až 80 druhů) z čeledi březulovitých (Burseraceae), který dorůstá do výšky až tří metrů a roste zejména na Blízkém východu a ve východní Africe. Myrhovník pravý má bílé květenství, každá jeho část obsahuje nažloutlou pryskyřici, zejména se však vyskytuje v jeho kůře, kterou stačí mírně naříznou a pryskyřice začne okamžitě vytékat. Tato pryskyřice funguje jako ochranný mechanismus pro zdraví stromu a chrání ho před napadením škodlivými organismy. Pryskyřice myrhovníku pravého je sice tekutá, ale na vzduchu tuhne. Obsahuje až 7 % olejové části, parovodní destilací se získává éterický olej myrha, výjimečně se získává alkoholovou extrakcí. Hlavní složky éterického oleje jsou pinen, limonen a elemen. Éterický olej myrha může vyvolat alergickou reakci, neměl by se na pokožku používat nezředěný, nesmí se užívat vnitně ani během těhotenství.

Pryskyřice myrhy se využívá především jako parfemační složka, neboť její aroma je balzamické, hřejivé a mírně kořeněné až sladké. Pro své účinky ji lze však najit i jako aktivní látku, která zlepšuje kvality kosmetického přípravku. Myrha má antiseptické, dezinfekční, tonizující, protizánětlivé, adstringentní a stimulující účinky. Protizánětlivá je zéjmena při kašli, onemocnění dýchacích cest nebo zánětu dásní. Pomáhá při chrapotu a ztrátě hlasu. Působí také ma močové ústrojí, hodí se zejména při zánětech či kvasinkových infekcích. Myrha také podporuje menstruační cyklus. Při aplikaci na kůži hojí kožní infekce, pokožku jinak udržuje mladistvou, jemnou a vláčnou. Na horkou pokožku má chladivý efekt. Inhalace myrhy prohlubuje spirituální vnímání, je vhodná k modlitbám, navíc dodává inspiraci, uzemňuje a uklidňuje.

Produkty, ve kterých Myrha (Commiphora myrrha) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: