Myristyl alcohol

Myristyl alcohol je organická sloučenina ze skupiny nasycených mastných alkoholů. Je odvozena od kyseliny myristové. Kyselina myristová je karboxylová kyselina, která se přirozeně vyskytuje v muškátovém oříšku (po kterém je i pojmenována) či v kokosovém oleji. Myristyl alcohol se vyrábí redukcí této kyseliny či jejích esterů reakčními činidly jako je např. sodík nebo hliník. Má podobu bílé, voskovité pevné látky, která je prakticky nerozpustná ve vodě. Rozpouští se v diethyletheru, slabě rozpustná je v ethanolu. Používá se jako meziprodukt při chemické syntéze jiných produktů, jakým je sulfátovaný alkohol. V kosmetice se tato povrchově aktivní látka používá pro své změkčující vlastnosti. Stabilizuje emulze a zvyšuje viskozitu kosmetických přípravků. Dále funguje jako vonná složka a kožní kondicionér. Zvyšuje také pěnivost produktů. Je široce používán v přípravcích osobní péče, zejména pak v pleťových krémech. 

Produkty, ve kterých Myristyl alcohol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: