Nimba (Azadirachta indica)

Nimba je strom dosahující až 20 metrů původem z Indie. Již před čtyřmi tisíci lety jeho blahodárné a širokospektrální účinky objevila tradiční indická medicína ajurvéda. Nejčastěji se s ním setkáme v podobě oleje (získává se z plodů), extraktu nebo prášku. Je bohatý na vitamin E, minerály, bílkoviny, mastné kyseliny a aminokyseliny. Nimbový olej má velmi silnou těžce oříškovou vůni připomínající česnek, konzistencí je tekutý až hrudkovitý.

Nimba působí proti parazitům, má antimykotické, antibakteriální, antivirové, antiseptické a mírně sedativní účinky. Silné využití nachází při kožních onemocněních (ekzém, lupénka, dermatitida, plísně a další). Zmírňuje pocit svědění. Má hojivé účinky na menší ranky, popáleniny i akné. Také pomáhá při bradavicích. Pokožku regeneruje, zvláčňuje, zjemňuje, podporuje tvorbu kolagenu a zvyšuje pružnost pokožky. Může ulevit od bolesti při artritidě a revmatismu. V ústní hygieně bojuje proti parodontóze, oparům, aftům, zánětům dásní a zamezuje růstu bakterií. Při vnitřním užití podporuje funkci jater, detoxikuje krev, vyrovnává hladinu cukru v krvi, mírní horečky a léčí infekce močových cest.

Produkty, ve kterých Nimba (Azadirachta indica) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: