Nylon

  • Skupina: Přijatelné
  • Další názvy: Nylon-4, Nylon-6, Nylon-11, Nylon-12, Nylon-66, Nylon-611, Polyamide

Nylon je polymer, který může být různého původu, nejčastěji však syntetického (polyamid). Je hypoalergenní a v kosmetice se používá například jako náhrada jílu. Má zmatňující účinky a zanechává pleť hedvábně jemnou a hladkou na dotek, aniž by ucpával její póry nebo pronikal do její struktury. Najdeme ho ve složení pečujících produktů, deodorantů, přípravků na opalování a také v dekorativní kosmetice, jako jsou make-upy, rtěnky nebo laky na nehty. Dodává jim neprůhlednou texturu a pomáhá dosáhnout jejich optimální viskozity.

Z nylonu se ale vyrábějí také vlákna, která se využívají při výrobě ekologických kartáčků na zuby nebo třeba kartáčků na řasy. Tyto štětinky bývají nejčastěji z nylonu-4, který je plně biologicky rozložitelný do 4 měsíců a také ho lze kompostovat. Ostatní druhy nylonu však nejsou plně rozložitelné, protože jsou částečně složené z ropy.

Produkty, ve kterých Nylon najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: