Octocrylene

Octocrylene je čirá olejová organická sloučenina, která je využívána při výrobě opalovacích přípravků. Společně s 2-ethylhexyl-4-methoxycinnamate se řadí do skupiny derivátů kyseliny skořicové (cinnamátů) a v produktu působí jako chemický UV filtr, který se vstřebává do pokožky, pohlcuje škodlivé UV paprsky a přeměňuje je na teplo. Na tomto principu působí všechny chemické absorbéry používané v opalovacích přípravcích. Octocrylene absorbuje UV záření v celém spektru UVB a v malé části UVA. Je používán v běžné konvenční kosmetice a jeho maximální povolená koncentrace je 10 %.

Octocrylene může pronikat do kůže a působit zde jako fotosenzibilátor, což by mohlo vést k zvýšené produkci volných radikálů. Volné radikály pak mohou napadat zdravé buňky, vyvolat poškození DNA a přispět ke zvýšení výskytu melanomu.

Kosmetická databáze EWG považuje octocrylene za mírně nebezpečnou látku vzhledem k potencionální reprodukční toxicitě (narušování hormonálního systému) a potencionálním karcinogenním účinkům. Tyto problémy byly pozorovány při použití vyšších koncentrací látky ve výrobcích. V Japonsku je zakázaný i při výrobě běžné kosmetiky - japonské výzkumy ukázaly vliv na hormonální soustavu. Světové studie upozorňují na to, že octocrylene tvoří sloučeniny, které se hromadí např. v mořských korálech, a při vyšších koncentracích by mohly výrazně narušovat jejich metabolismus a celkové fungování.

Octocrylene bývá složkou konvenčních krémů a mlék na opalování, v přírodních se nevyskytuje. Přírodní formou UV filtrů jsou filtry fyzikální - oxid titaničitý a zinečnatý, které paprsky odrážejí a rozptylují.

Produkty, ve kterých Octocrylene najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: