Octyl Palmitate

Octyl Palmitate je ester mastné kyseliny, odvozený od 2-ethylhexanolu a kyseliny palmitové. Je nejčastěji derivovaný z palmového oleje, někdy se mu také říká Ethyl-Hexyl Palmitate. Jedná se o čirou tekutinu rozpustnou v alkoholu a nerozpustnou ve vodě. Často se v produktech používá jako bezpečnější náhrada silikonů. Jedná se o látku, která je mírnější a méně zdravotně problematická. Podporuje dobrou konzistenci výrobku, zlepšuje jeho roztíratelnost, funguje také jako rozpouštědlo pro jiné látky, pigmentové smáčedlo, kondicionér, zahušťovadlo a fixátor vůně. V produktech osobní a vlasové péče napomáhá vyhlazovat, dodává pokožce hebkost a vlasům lesk a pěstěný vzhled, snižuje povrchové napětí vlasů, usnadňuje jejich úpravu. Je také součástí dekorativní kosmetiky, např. objemových řasenek nebo make-upů.

Octyl Palmitate nevykazuje žádné zvláštní rizikové faktory pro lidské zdraví a je obvykle dobře snášený. U obzvlášť citlivých jedinců se ale může vyskytnout alergická reakce anebo podráždění pokožky. Při nízkých koncentracích jsou tyto reakce spíše ojedinělé. Působí však jako komedogenní látka, může podporovat vznik černých teček a zhoršit projevy akné.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: