Okurka setá (Cucumis sativus)

Okurka setá je rostlina z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Původem je z teplých a vlhkých krajů Indie a Číny. Okurka setá obsahuje více než 95 % vody, zbytek tvoří minerály, cukry, bílkoviny, uhlovodany, mastné kyseliny, enzymy, vitamin C (kyselina askorbová), vitamin B, vitamin E, vitamin K, draslík a antioxidant v podobě kyseliny kávové, který se v kosmetice stará o anti-aging účinky. Okurka je považována z botanického hlediska za ovoce, nicméně obecně se o ní mluví jako o zelenině. Obsahuje i parfemační složky, které se výjimečně přidávají do kosmetických přípravků, kterým dodává jemnou vůni, aniž by ovšem zvýšila dráždivost pokožky (na rozdíl od jiných parfemačních látek nezvyšuje citlivost kůže).

Díky bohatému složení má okurká setá velmi prosperující vliv na zdraví člověka. Působí skvěle na krevní oběh, chrání před srážlivostí krve, stabilizuje funkce srdce a vysoký krevní tlak. Omezuje rakovinné bujení, funguje jako prevence rakoviny a jiných onemocnění, které jsou vyvolány poškozenými buňkami. Jemně čistí trávicí ústrojí, posiluje vazivové tkáně i kosti. Doporučuje se při dně a revmatismu. Pleť hydratuje, regeneruje, stahuje póry, zvyšuje průžnost kožní tkáně, vyhlazuje ji, zjemňuje, projasňuje, mimo jiné i čistí a chrání před poškozením volnými radikály, také pomáhá zbavit kůži pigmentových skvrn, kožních znamének a vrásek. Známá jsou tak tzv. okurková tonika, která mají blahodárný vliv na pokožku. Navíc okurka setá zmírňuje otoky (například kolem očí) a záněty kůže, zklidňuje ji i při různých vyrážkách a ekzémech. Také reguluje ztráty vody v kůži a pomáhá jí udržet si svoji vlhkost. Vlasům dodává pevnost a pružnost. 

Produkty, ve kterých Okurka setá (Cucumis sativus) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: