Oleic acid
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Kyselina olejová
Kyselina olejová je přirozeně se vyskytující kyselina. Patří do skupiny mastných kyselin a je archetypem omega 9 mastných kyselin. Má podobu bledě žluté až hnědé kapaliny s charakteristickým zápachem. Ve vodě je nerozpustná. Je obsažená v různých živočišných a rostlinných tucích. Charakteristická je pro olivový olej, kde tvoří 50-80 % jeho objemu. V menší míře se pak nachází v oleji avokádovém, arganovém, slunečnicovém, kukuřičném, lněném, sojovém či kokosovém. Z živočišných zdrojů to jsou pak máslo nebo sádlo.
Využití nachází především v potravinářství a kosmetice. Kyselina olejová je méně náchylná ke znehodnocení než jiné tuky, a proto se používá při konzervování potravin. Potraviny s jejím obsahem vydrží déle čerstvé i bez chlazení. Nachází se hlavně v pekárenských potravinách, jako jsou chleby, koláče apod. V kosmetice se používá jako čisticí prostředek využívaný hlavně při výrobě mýdel a čisticích prostředků do domácnosti. Toto povrchově aktivní činidlo zlepšuje texturu kosmetických přípravků a má také změkčující funkci.