Olivový olej
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Olive oil
Olivový olej je rostlinný olej získávaný z plodů olivovníku (Olea europaea). Je to jeden z nejstarších a nejvíce ceněných olejů, používaný již tisíce let nejen v kuchyni, ale také v kosmetice a medicíně. Získává se postupným drcením, mletím a lisováním oliv. Následuje filtrace a poté se skladuje na tmavých místech. Existuje několik typů olivového oleje, lišící se kvalitou a také kyselostí a chutí. extra panenský olivový olej, panenský olivový olej, olivový olej vhodný pro vaření a lampantový olivový olej, který není vhodný k přímé konzumaci a vyžaduje další rafinaci. Olivový olej je základní surovinou středomořské kuchyně. Používá se na smažení, pečení, grilování a jako základ do salátů. Extra panenský olivový olej je oblíbený jako finální dochucovadlo na těstoviny či zeleninu.
Olivový olej obsahuje polyfenoly, které mají silné antioxidační účinky a mohou pomáhat při prevenci zánětlivých onemocnění. Při pravidelné konzumaci může rovněž snížit riziko vzniku srdečních chorob. Olivový olej je ceněn pro své hydratační a regenerační vlastnosti. Pomáhá posilovat a vyživovat vlasy a tradiční mýdlo z olivového oleje je známé pro svou jemnost a vhodnost pro citlivou pokožku. Přidává se do krémů, sér, balzámů na rty, šampónů a kondicionérů. Při správném použití je olivový olej velmi vhodnou kosmetickou přísadou, avšak jedná se o olej a může tedy u některých jedinců ucpávat póry.