ořechové skořápky
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Nut shells
Ořechové skořápky jsou tvrdé, vnější obaly ořechů, které chrání jedlé semeno uvnitř. Tyto skořápky, které se běžně vyskytují u vlašských ořechů, lískových ořechů, pekanových ořechů a dalších. Mají řadu využití v různých průmyslových odvětvích. Z ořechových skořápek se může připravovat horký nápoj, který má údajné léčebné účinky – pomáhá zmírňovat dlouhodobý vlhký kašel, dále k doplnění jódu do těla a příznivě působí také na zvýšenou hladinu cukru v těle.
Výluh z ořechových skořápek pozitivně působí i na zdraví vlasů. Zvyšuje jejich kvalitu a lesk. Obklady z tohoto výluhu se rovněž mohou použít k ošetření špatně se hojících poranění kůže a k její dezinfekci, společně se zmírněním projevů lupénky i některých druhů ekzémů. V kosmetických produktech jsou ořechově skořápky s oblibou využívány jako peelingové částice. Mohou rovněž snižovat projevy akné a červené skvrny tím, že uvolňují ucpané póry. Obecně jsou ořechové skořápky považovány za vhodnou složku pro přírodní kosmetické formulace.