Oregano (Origanum vulgare)

Doromysl obecná je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých pocházející ze Středomoří. U nás je známá spíše jako oregáno (koření), případně divoká majoránka. Dobromysl je v podstatě druh máty, blíže má ovšem k majoránce, liší se ale chutí. Má silně ostrou bylinnou až kafrovitou vůni. Její léčivé účinky jsou známé stovky let, používala se tedy už v tradičním lidovém léčitelství. Bylince se od pradávna připisovala kouzelná moc - její pomocí se údajně dala přičarovat láska a patřila mezi tzv. "svatojánské kvítí" (které, když se natrhalo na svátek sv. Jana, mělo po celý rok ochraňovat lidi i zvířata před nemocemi). Dobromysl mimo jiné symbolizuje věčné štěstí. Esenciální olej z oregána (EO) je jeden z nejsilnějších a nejefektivnějších olejů vůbec.

Dobromysl má antibakteriální, protivirové, protiplísňové a antimikrobiální účinky jak na vnitřní i vnější užití. Jeho inhalace (postačí i jedna/dvě kapky EO) ulevuje od bolesti hlavy a pomáhá léčit onemocnění dýchacích cest (odhleňuje, uvolňuje cesty). Při vnitřním užití harmonizuje trávení (hlavně tlusté a tenké střevo), zmírňuje křeče a pomáhá proti nadýmání. Na organismus i pokožku má čistící, dezinfekční účinky a funguje jako antioxidant, tím pomáhá hojit povrchová poranění (řezné rány apod.). Je prohřívací, tím ulevuje od křečí (svalové tenze). Dříve se používal proti bolestem spojenými s revma (obklady) a také jako léčivo na kožní infekce (koupele). Vliv má i na nervové ústrojí, zklidňuje a působí proti nervové únavě. EO může dráždit pokožku a působit jako alergen. Není vhodný pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy.

Produkty, ve kterých Oregano (Origanum vulgare) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: