Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: ostružina křovitá
Ostružiník je popínavý keř z čeledi růžovitých. Má dlouhé prýty porostlé zahnutými trny. Listy jsou složené, 3-5četné, na spodní straně plstnaté. Květy jsou bílé, někdy narůžovělé. Plody nazývané ostružiny dozrávají obvykle v srpnu až září, jsou to černé, často ojíněné složené peckovičky. Ostružina je nenáročná rostlina, roste hojně na mýtinách, v křovinatých lesních podrostech, na mezích či podél cest.
Z ostružiny se používají plody i listy. Pro léčebné účely se v květnu až červnu sbírají mladé listy. Obsahují třísloviny, flavonoidy, kyseliny. Čaj z listů ostružiníku má svíravý a protizánětlivý účinek. Odedávna se používá proti průjmům. Doporučuje se při střevních katarech, na podporu trávení i jako kloktadlo při zánětech v ústní dutině. Kromě toho se přidává do koupele při kožních problémech, vyrážkách či ekzémech. Fermentované listy mají příjemnou chuť, lze je použít jako bezkofeinovou náhradu černého čaje. Příznivé účinky na zdraví mají také plody ostružin, které se konzumují čerstvé, přidávají do jogurtů, smoothie apod. Často se z nich také vyrábí sirup, který se používá na přípravu nápojů i na přibarvení a dochucení potravin nebo léčiv. Ostružiny mají vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Plody a výrobky z nich se doporučují při nachlazení a chřipkách. Kromě vitaminu C obsahují i další prospěšné látky, vitaminy skupiny B, provitamin A, vitamin E a K, třísloviny, vlákninu a minerály (draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo). Ze semínek ostružin se lisuje olej, který se pro své antioxidační účinky používá jako doplněk stravy i v kosmetice.