Ostružiník moruška (Rubus chamaemorus)
- Skupina: Výborné
Ostružiník moruška patří do čeledi růžovitých a roste v subarktickém pásmu, zejména ve Skandinávii, v Pobaltí a na Sibiři. U nás je možné se s ním setkat pouze na pár stanovištích v Krkonoších, jedná se o silně ohrožený a zákonem chráněný druh. Má rád horské rašelinaté půdy, které jsou kyselé. Moruška je trvalka, která dorůstá pouze 5-25 centimetrů, má přímou lodyhu a je lehce chlupatá. Zajímavostí je, že na rozdíl od ostatních ostružiníků nemá trny. Drobné lístky jsou na okrajích vroubkovaně pilovité a mohou být lehce chlupaté. Moruška kvete od června do července, plody dozrávají na přelomu září a října. Souplodí má zprvu světle červenou barvu. Jakmile ale dozraje, je žlutavě oranžové a velmi aromatické.
Plody morušky ze severských zemí se využívají například v kuchyni. Připravují se z nich marmelády apod. Kromě toho se z nich vyrábí také pivo. Plody představují výborný zdroj vitaminu C a tradiční léčitelé ve Skandinávii z něj připravovali čaj, který působí příznivě na močový systém. Moruška však může být také kosmetickou surovinou, a to konkrétně olej/výtažek z jejích plodů či semen. Tento extrakt/olej má pak různé účinky a celkově zlepšuje stav pokožky, na niž působí jako kondicionér. Mimo jiné stimuluje produkci kolagenu, a pleť tak zpevňuje. Dále ji hydratuje a zjemňuje a díky svým antioxidačním účinkům předchází jejímu předčasnému stárnutí. Moruška se přidává také do šamponů. Pomáhá hydratovat suché vlasy a zklidňovat podrážděnou pokožku hlavy.