Palma olejná (Elaeis guineensis)

Palma olejná je stromem, který je původem ze západní Afriky, ale dnes ho najdeme téměř ve všech tropických zemích. Je to velmi nenáročná rostlina, stačí jí dostatek srážek, a prospívá. Z jejích plodů se lisováním získává olej, který se hojně používá v potravinářství (pečivo, margaríny, cukrovinky, slané pochutiny či instantní pokrmy), ale také v kosmetice a ekodrogerii nebo při výrobě biopaliva. Bohužel ve složení produktů ho často najdeme pod nic neříkajícím označením „rostlinný olej“. Má světle žlutou až oranžovou barvu, je viskózní, polotuhý až tuhý a tepelně stabilní. Konzumace palmového oleje rozhodně není zdraví prospěšná. Olej je totiž plný transmastných kyselin (zejména palmitové), které mají negativní dopady na kardiovaskulární systém. Naopak prospěšných nenasycených mastných kyselin v něm mnoho nenajdete.

Pěstování palmy olejné je velmi rozšířené (a stále stoupá) z toho důvodu, že je spojeno s velmi nízkými náklady, a naopak velkým výnosem a kromě toho je také dostupný v průběhu celého roku. Samotná palma není ve svém přirozeném výskytu škodlivá, ovšem její příliš vysoká produkce na plantážích s sebou bohužel nese i ekologické dopady. Půda pro její pěstování se získává tak, že se kácejí a vypalují deštné pralesy, čímž dochází k znečišťování ovzduší a mnoho živočichů tím přichází o své přirozené prostředí a potravu. Dalším problémem je také fakt, že půda, na níž jednou vyrostla palma olejná, je po zhruba 20-30 letech již nepoužitelná, protože z ní vyčerpá veškeré živiny a podzemní vodu.

Produkty, ve kterých Palma olejná (Elaeis guineensis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: