Papája obecná (Carica papaya)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: papája, melounový strom, papaya, papayo, mamón, melón papaya, kostéla, fruta bomba, Harilik papaia, lechosa, kustila
Papája obecná je mohutná, teplomilná rostlina z čeledi papájovitých, Caricaceae, připomínající strom. Dorůstá výšky 5-10 m, má jednoduchou zdřevnatělou lodyhu bez větví a velké spirálovitě uspořádané žlutozelené listy. Menší květy se podobají plumériím, jsou voskované, narůžovělé a oboupohlavné. Plodem je bobule jantarově žluté nebo oranžové barvy připomínající tykev. Jemným nařezáváním kůry i nezralých plodů se získává mléčný latex. Dužnina papáji je šťavnatá a obsahuje spoustu šedočerných semen. Předmětem sběru je plod a list. Papája je původem z jižního Mexika, Střední Ameriky a ze severu Jižní Ameriky. Pěstuje se v Karibiku, USA, Africe, Indii, Malajsii, Indonésii a na Filipínách. Plody papáji obsahují enzymy rozkládající bílkoviny - zejména papain a chymopapain. V listech jsou přítomny alkaloidy, saponiny, thioglykosidy a kyanogenní glykosidy. Dalšími látkami jsou vitaminy A, B2, B3, B6, C, beta-karoten, vláknina, draslík, fosfor, železo, vápník, dále kyselina jablečná a citronová, flavonoidy, tanin, fenolické látky, steroidy apod. Papáju by neměly užívat těhotné a kojící ženy. Ke kontraindikacím patří poruchy krevní srážlivosti. U velmi citlivých jedinců by mohlo dojít k alergické reakci.
Papája se konzumuje jako nezralé i zralé ovoce a vyrábějí se z ní džusy a jiné nápoje. Listy a stonky se připravují jako zelenina, plody jsou součástí dortů, omáček apod. Semena se používají jako náhražka pepře. Léčebně se používá především proti otokům. Pomáhá při trávicích obtížích, žaludečních vředech, při zánětech dvanáctníku a v případě nedostatečnosti slinivky břišní. Působí též při plynatosti, průjmu a zvracení. Enzymové přípravky s obsahem papainu jsou využívány jako doplňková léčba při revmatismu. Papája je take účinná proti různým, hlavně střevním, parazitům. Extrakt z fermentované papáji snižuje hladinu glukózy v krvi, čerstvá šťáva z plodů pomáhá snižovat cholesterol. Papája působí antibakteriálně, např. v případě Zlatého stafylokoka, E. coli, salmonely apod. Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace papáji by mohla vést ke snížení pravděpodobnosti onemocnění lidským papilomavirem. Extrakt z plodu papáji pomáhá při infekčních popáleninách, působí dobře na hojení ran a vředovité proleženiny. Papája je rovněž vhodná při zánětlivých onemocněních střev, jater, očí a pohlavního ústrojí. Též byl prokázán antioxidační efekt. V lidovém léčitelství se šťáva z papáji používá zevně na zrohovatělou a poškozenou kůži a bradavice. Nezralé plody působí jako diuretikum, mírné laxativum či ke stimulaci laktace a porodu.