Paprika setá (Capsicum anuum)

Paprika setá (Capsicum annuum) patří do čeledi lilkovitých. Původem je ze Severní Ameriky a severní části Jižní Ameriky, odkud se rozšířila do celého světa. Tento druh je nejvíce pěstovaný z pěti druhů domestikovaných paprik. Vyznačuje se celou škálou tvarů a velikostí, a to jak sladkých, tak pálivých odrůd, od kapií až po chilli papričky. Rostlina je statný vytrvalý keřík, plody jsou bobule ve tvaru lusku, po dozrání červené, žluté, oranžové či zelené. Papriky obsahují vitaminy C, D, E a vitaminy ze skupiny B. Najdeme v nich velké množství karotenu a minerálních látek. Pálivé papriky obsahují alkaloid kapsaicin, který je vysoce dráždivý a na sliznicích vyvolává pocit pálení. Je lipofilní (rozpustný v alkoholu a tucích) a jeho množství se liší v různých odrůdách paprik. Vysoké dávky kapsaicinu v potravě dráždí žaludek, zvyšují pocení, slzení a výtok z nosu. Při dlouhodobém nadužívání může poškodit játra a ledviny. Kapsaicin může způsobit lokální popáleniny a podráždění kůže. Z paprik se také šetrnou extrakcí oxidem uhličitým získává éterický olej.

Kapsaicin nalezneme v léčivých přípravcích, protože stimuluje srdce, podporuje zažívání a zvyšuje rychlost metabolismu. Využívá se v prevenci cukrovky a aterosklerózy. Zevně působí jako derivans - zvyšuje prokrvení pokožky a urychluje průběh zánětu nebo vstřebání otoků, podlitin a hematomů. Vyvolává pocit tepla, což vede k utlumení pocitu bolesti, uvolnění ztuhlého svalstva, lze ho využít při léčbě omrzlin či v případě podchlazení. Extrakt z paprik se přidává do kosmetických přípravků. Působí antimikrobiálně, proti lupům, pomáhá čistit a pečovat o pleť. Éterický olej prokrvuje, prohřívá a stimuluje pokožku, zrychluje tok podkožní lymfy, působí proti revmatismu a celulitidě. Při inhalování podporuje trávení a celkově povzbuzuje. Nesmí se používat v těhotenství, v době kojení, u malých dětí a při epilepsii. Ve vyšších koncentracích může dráždit pokožku.

Produkty, ve kterých Paprika setá (Capsicum anuum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: