Paraffinum liquidum

  • Skupina: Přijatelné
  • Další názvy: Liquid Paraffin, White Petrolatum, Liquid Petrolatum, Huile Minerale, Paraffine, Mineral Oil, Nujol, Adepsine Oil, minerální olej, Petroleum, White mineral oil

Paraffinum liquidum (minerální olej) je jedním z produktů frakční destilace ropy. Jedná se o bezbarvou, transparentní, olejovitou kapalinu bez zápachu a bez chuti. Je velmi oblíbenou kosmetickou surovinou a to hned z několika důvodů - je levná, stálá (nepodléhá oxidaci), snadno se zpracovává do receptury a na pokožce vytváří velmi příjemný hedvábný pocit. Nezanechává pocit mastnoty.

Paraffinum liquidum je problematický hlavně kvůli tomu, že vytváří na kůži neprodyšný film - ukluzivum, ucpává póry a znemožňuje pokožce, aby volně dýchala. Díky tomu se pak následně zablokuje přirozená schopnost kůže odvádět škodliviny a vzniknou podmínky pro vznik zánětlivých ložisek. To vede ke zhoršování akné a dalších kožních problémů. Film, který tvoří Paraffinum liquidum na pokožce, zabraňuje vstřebávání prospěšných látek z produktů, např. vitaminů, minerálů, rostlinných výtažků. V přírodní kosmetice je minerální olej nahrazován rostlinnými oleji, které obsahují řadu látek, které přispívají k výživě a ochraně kůže.

Produkty, ve kterých Paraffinum liquidum najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: