Parafiinum liquidum

Paraffinum liquidum je prakticky synonymum pro minerální olej. Je to bezbarvá, olejovitá kapalina, směs ropných uhlovodíků, produkt petrochemického průmyslu. Může být různé kvality, např. je rozdíl mezi minerálním olejem, určeným pro použití ve farmacii a průmyslovým. Paraffinum liquidum není rozpustné ve vodě, je rozpustné v alkoholech. Bílý, farmaceutický minerální olej je bez zápachu, proto se používá v lécích pro lidi i zvířata, kosmetických přípravcích, ochranných nátěrech, v chemickém průmyslu. Průmyslové minerální oleje se používají v průmyslu těžebním, stavebním, automobilovém a ve výrobě motorů. Vysoce rafinované minerální oleje mají tu výhodu, že neovlivňují chuť, barvu, vůni ani užitkovou podstatu výrobku, do kterého jsou přidávány.

Paraffinum liquidum funguje v kosmetice jako rozpouštědlo jiných látek, snižuje antistatickou elektřinu, zvláčňuje pokožku. Přidává se hlavně do pleťové a tělové kosmetiky. Paraffinum liquidum (minerální olej) je problematický hlavně kvůli tomu, že vytváří na kůži neprodyšný film, ucpává póry a znemožňuje pokožce, aby pravidelně dýchala. Díky tomu se pak následně zablokuje přirozená schopnost kůže odvádět škodliviny a vzniknou podmínky pro vznik zánětlivých ložisek. To vede ke zhoršování akné a dalších kožních problémů. Film, který tvoří Paraffinum liquidum na pokožce zabraňuje vstřebávání prospěšných látek z produktů, např. vitaminů, minerálů, rostlinných výtažků. Podporuje předčasné stárnutí pleti. Čisté, vysoce rafinované minerální oleje nevykazují toxicitu pro člověka ani zvířata. Jsou ale problematické pro ekosystémy.

Produkty, ve kterých Parafiinum liquidum najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: