Pectin
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Pektin, (2S,3R,4S,5R,6R)-3,4,5,6-tetrahydroxyoxane-2-carboxylic acid
Pectin je strukturní polysacharid, který se nachází zejména v buněčné stěně rostlin. Komerčně se získává pomocí extrakce, nejčastěji z citrusových plodů nebo jablek a následně se dehydratuje na práškovou formu s bílou až světle hnědou barvou. Má řadu použití v potravinářském průmyslu, zejména se používá jako koagulační a želírující činidlo v džemech a želé. Dále jej lze nalézt ve sladkostech či jako konzervační látku v ovocných šťávách a mléčných nápojích. Pektin má i mnoho terapeutických využití – používá se k léčbě zácpy a průjmu, protože je prospěšný pro tlusté střevo a kvalitu stolice, dále se přidává do pastilek na bolest v krku, kvůli jeho uklidňujícím vlastnostem a má schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Využívá se rovněž jako přísada do krmiv pro dobytek nebo v doutníkovém průmyslu.
V kosmetických přípravcích se pektin využívá zejména jako pojivo, regulátor viskozity a stabilizátor. Zabraňuje oddělení složek produktu (např. voda a olej). Jako viskózní činidlo se využívá v krémech a pleťových vodách. Při použití na vlasech či pokožce vytváří pružnou souvislou vrstvu a uzamyká vlhkost, čímž rovněž zanechává jemný a hedvábný vzhled. Často se přidává do produktů na kudrnaté vlasy a do stylingových přípravků. Pektin je šetrný k pokožce, tudíž je jeho použití v kosmetických produktech považováno za bezpečné.